آیا بوی بد ادرار به معنای مشکلات کلیوی است؟
نوشته شده توسط : بهترین جراح ایران

ادرار مواد زائد مایع بدن است. این توسط کلیه ها ساخته می شود که سموم را از خون تصفیه می کنند. ادرار عمدتاً حاوی آب، نمک، اوره و اسید اوریک است. اوره به شکل عرق از طریق بدن دفع می شود، در حالی که اسید اوریک نتیجه متابولیسم ادرار است. تغییرات در بوی و رنگ ادرار، بینشی را در مورد سلامت، رژیم غذایی و انتخاب های سبک زندگی فرد ارائه می دهد. این انتخاب ها ممکن است به بوی آمونیاک کمک کنند، اما تنها علت نیستند.

علل ادرار با بوی آمونیاک
اغلب اوقات، این اتفاق چیزی برای ایجاد هشدار نیست. با این حال، مواقعی وجود دارد که ادرار با بوی آمونیاک نشان دهنده یک مشکل سلامتی است.

کم آبی بدن
کم آبی بدن می تواند باعث بوی آمونیاک شود. کم آبی زمانی اتفاق می‌افتد که فردی مایعات کافی نمی‌نوشد یا به دلیل استفراغ یا اسهال مایعات زیادی از دست می‌دهد.

بوی آمونیاک زمانی اتفاق می‌افتد که مواد شیمیایی در ادرار به دلیل کمبود آب متمرکز شوند.

علاوه بر بوی آمونیاک مانند، یکی دیگر از نشانه های بارز کم آبی بدن، وجود حباب در ادرار افراد است. و اگر فردی کم آب باشد، ادرار او به جای زرد یا طلایی کم رنگ، عسلی یا قهوه ای تیره است.

عفونت های دستگاه ادراری
طبق تحقیقات دانشکده پزشکی دانشگاه واشنگتن در سنت لوئیس، میسوری، عفونت‌های دستگاه ادراری (UTIs) شایع‌ترین عفونت‌های باکتریایی در سراسر جهان هستند که سالانه 150 میلیون نفر را تحت تأثیر قرار می‌دهند.

ارقام اضافی برای ایالات متحده شامل 10.5 میلیون ویزیت پزشک و تا 3 میلیون بازدید از اورژانس برای علائم UTI است.

UTI تمایل دارد افرادی را که دختر متولد می شوند بیشتر تحت تاثیر قرار دهد، اما افرادی که مرد متولد می شوند نیز می توانند به UTI مبتلا شوند. این عفونت ها نتیجه ورود باکتری ها به دستگاه ادراری هستند. این باکتری بوی نامطبوع ادرار را ایجاد می کند و باعث کدر یا خونی شدن آن می شود.

بارداری
افراد باردار در معرض خطر بالاتری برای عفونت های ادراری هستند و شانس داشتن ادرار با بوی آمونیاک در آنها افزایش می یابد. یکی از گزارش‌های مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های ایالات متحده (CDC) نشان می‌دهد که تا 8٪ منبع مورد اعتماد زنان باردار عفونت‌های ادراری را تجربه می‌کنند.

عفونت‌های ادراری می‌توانند باعث عوارض جدی بارداری از جمله زایمان زودرس، وزن کم هنگام تولد و سپسیس شوند. از این رو، افراد باردار باید در صورت تجربه ادرار با بوی نامطبوع به پزشک خود اطلاع دهند، به خصوص اگر بوی آن شبیه آمونیاک باشد.

ویتامین های دوران بارداری نیز می توانند بوی آمونیاک را در ادرار ایجاد کنند. ادرار بدبو ناشی از مصرف ویتامین ها معمولا پس از مدت کوتاهی از بین می رود.

در غیاب علائم دیگر، مانند درد همراه با ادرار، رنگ ادرار کدر یا تیره، یا تکرر غیرمعمول ادرار، معمولاً دلیل کمی برای نگرانی وجود دارد. اما عود بوی آمونیاک در بارداری همچنان باید مورد توجه پزشک قرار گیرد.

یائسگی
یائسگی همچنین می‌تواند خطر ابتلا به عفونت‌های ادراری و بوی بد آمونیاک را در فرد افزایش دهد که ناشی از افت هورمون زنانه استروژن و از بین رفتن فلور واژن است که باکتری‌های طبیعی و سالم در واژن هستند. هر دوی این تغییرات ممکن است باعث ادرار با بوی آمونیاک شوند.

یک احتمال دیگر تغییر رژیم غذایی در دوران یائسگی است که می تواند باعث بوی آمونیاک شود.

رژیم غذایی
رژیم غذایی شایع ترین علت ادرار با بوی بد در همه افراد است. برخی غذاها، داروها و ویتامین ها می توانند باعث تغییر در رنگ و بوی ادرار شوند.

مارچوبه معمولاً با بوی آمونیاک مرتبط است، مانند مقادیر زیادی ویتامین B6. به طور مشابه، غذاهای سرشار از پروتئین می توانند خواص اسیدی ادرار را افزایش دهند و باعث ایجاد بوی آمونیاک در آن شوند.

زمانی که رژیم غذایی علت ادرار بدبوی آمونیاک باشد، زمانی که فرد محرک های غذایی را از رژیم غذایی خود حذف کند، بو از بین می رود. بوی ناشی از چیزی که شخص خورده است معمولاً جای نگرانی ندارد.

سنگ کلیه یا مثانه
هر فردی که دچار سنگ کلیه یا مثانه می شود ممکن است ادرار با بوی آمونیاک را تجربه کند.

وقتی سنگ ها از مجرای ادراری عبور می کنند، خطر ابتلا به عفونت های ادراری افزایش می یابد و می توانند باعث ایجاد بوی آمونیاک در ادرار شوند.

بیماری کلیوی
بیماری کلیوی باعث می شود مواد شیمیایی موجود در ادرار غلیظ شده و بویی شبیه آمونیاک ایجاد کند. اختلال عملکرد کلیه همچنین می تواند باعث افزایش سطح باکتری و پروتئین در ادرار شود که به بوی بد آمونیاک کمک می کند.

بیماری کبد
مانند کلیه ها، کبد نیز مسئول حذف سموم از بدن و کمک به هضم غذا است. عفونت ها و بیماری های کبدی می توانند باعث ایجاد آمونیاک زیاد در ادرار و بوی تند همراه آن شوند.

هنگامی که کبد آنطور که باید کار نکند، سطح آمونیاک در خون و ادرار افزایش می یابد. هر گونه ادامه بوی آمونیاک در ادرار باید توسط پزشک بررسی شود.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
اگر هر چند وقت یکبار ادرار با بوی آمونیاک ایجاد شود، به ندرت دلیلی برای نگرانی است. با این حال، اگر بوی آمونیاک با درد یا علائم عفونت از جمله تب همراه باشد، زمان مراجعه به پزشک فرا رسیده است.

یک پزشک می خواهد بداند:

چند وقت است که ادرار بو دارد
هر چند وقت یکبار بوی آمونیاک ایجاد می شود
علائم دیگر، از جمله وجود خون در ادرار، کمردرد، تب، درد همراه با ادرار و فوریت
پزشک احتمالاً یک معاینه فیزیکی انجام می دهد و نمونه ادرار و آزمایش خون را درخواست می کند.

ادرار از نظر خون، باکتری و تکه های سنگ کلیه یا مثانه بررسی می شود. معمولاً آزمایش ادرار و آزمایش خون می تواند به پزشک در تشخیص کمک کند.

همچنین ممکن است پزشک برای آزمایش ناهنجاری های کلیه، مثانه یا کبد، مطالعات تصویربرداری را درخواست کند.

درمان ادرار با بوی آمونیاک
درمان ها به علت کمک کننده بستگی دارد. هنگامی که رژیم غذایی باعث ایجاد بو می شود، تغییر شیوه زندگی می تواند بوی ادرار را حفظ کند و ظاهری سالم داشته باشد.

هیدراته بمانید
نوشیدن 9 تا 13 فنجان آب در روز می تواند احتمال کم آبی بدن را کاهش دهد.

افرادی که متوجه می شوند ادرارشان تیره رنگ است و بوی آمونیاک می دهد باید برای اطمینان از کم آبی بدنشان آب بنوشند.

اطمینان از جلوگیری از علل شایع کم آبی بدن، مانند گرما و تعریق، می تواند به افراد کمک کند هیدراته بمانند.

محرک های رژیم غذایی را کاهش دهید
هرکسی که غذاهای محرک زیادی مصرف می‌کند، می‌تواند با حذف این غذاها از رژیم غذایی خود ادرار دارای بوی آمونیاک را متوقف کند.

کاهش مصرف ویتامین ها و داروهای آزاردهنده نیز می تواند بوی ادرار را کاهش دهد.

دفع ادرار اغلب
اکثر افراد زمانی که مثانه پر است ادرار می کنند. اما ادراری که در آن نگه داشته می شود می تواند غلیظ تر شود و بوی بدی داشته باشد. عدم نگهداری در ادرار بوی آمونیاک و عفونت را به حداقل می رساند.

پاک بمان
هنگام تجربه بوی قوی آمونیاک، بهداشت فردی ناحیه تناسلی حیاتی است. اطمینان از تمیز کردن اندام تناسلی در حین حمام کردن و خشک شدن کامل بعد از آن ضروری است.

همچنین ایده خوبی است که هنگام ادرار کردن، مثانه را به طور کامل تخلیه کنید تا بقایای ادرار روی لباس نریزد. خوب پاک کردن و شستشو با آب، در صورت نیاز، پس از ادرار نیز می تواند باکتری های ایجاد کننده عفونت و ادرار با بوی آمونیاک را به حداقل برساند.




:: بازدید از این مطلب : 140
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 20 آبان 1402 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: